UNITATEA EUROPEANĂ ÎN FAȚA UNEI ORDINI MONDIALE DESTRĂMATE

Nimic nu ilustrează criza cu care se confruntă ordinea mondială mai mult decât  scrisoarea vehiculată de Donald Tusk, președintele Consiliului European. Mesajul lui Tusk, adresat liderilor statelor membre ale Uniunii Europene, arăta spre celălalt Donald, descriind administrația Trump ca fiind o potențială amenințare „externă“ la adresa Europei. El a afirmt:„Provocările cu care se confruntă în prezent Uniunea Europeană sunt mai periculoase decât oricând înainte, de la momentul semnării Tratatului de la Roma. Astăzi avem de-a face cu trei amenințări, cu care nu ne-am confruntat înainte la o astfel de scară.

Prima amenințare, una externă, este legată de noul context geopolitic din jurul Europei și din lume. O Chină, să spunem,  mai degrabă insistentă în ceea ce privește calea maritime,  politica agresivă a Rusiei față de Ucraina și celelalte țări vecine, apoi războaie, teroare și anarhie în Orientul Mijlociu și Africa, unde islamul radical joacă un rol major. Declarațiile îngrijorătoare  ale adinistrației americane ne fac viitorul profund imprevizibil. Pentru prima dată în istoria noastră, într-o astfel de lume multipolară, tot mai mulți oameni devin, în mod deschis, antieuropeni sau în cel mai fericit caz, eurosceptici. În special schimbarea de la Washington plasează Uniunea Europeană într-o situație dificilă; aparent, noua administrație pune în discuție  ultimii 70 de ani de politică externă americană.

A doua amenințare, una internă, este legată de amplificarea curentului anti-UE, sentimente xenofobe împotriva cu însăși UE… egoismul național devine o alternativă atractivă la integrare. În plus, tendințele centrifuge se hrănesc cu greșelile făcute de cei pentru care ideologia și instituțiile au devenit mai importante decât interesele și emoțiile oamenilor.A treia amenințare este starea de spirit a elitelor proeuropene. Un declin al încrederii în procesul de integrare politică, o cedare în fața argumentelor populiste, precum și o îndoială în valorile fundamentale ale democrației liberale sunt din ce în ce vizibile.

Într-o lume plină de tensiune și confruntare, este nevoie de curaj, determinare și solidaritate politică a europenilor. Fără acestea, nu vom supraviețui. Dacă nici noi nu credem în noi înșine, în scopul profund al integrării, de ce ar crede altcineva? La Roma ar trebui să reînnoim această declarație de credință. În lumea de astăzi a statelor-continent, cu sute de milioane de locuitori, țările europene, separat, au puțină greutate. Însă UE are un potențial demografic și economic care o poate face partener egal cu cele mai mari puteri . Din acest motiv, cel mai important semnal care ar trebui transmis de la Roma este acela că cei 27 sunt prgătiți să fie uniți. Nu numai un anunț, vrem să fim uniți” Dacă avem dreptate să afirmăm că UE este Imperiul Roman reînviat din care va ieși Antihristul, ar trebui să ne așteptăm că va supraviețui forțelor care îl amenință în prezent. În același timp, va rămâne o coaliție instabilă – „fierul și lutul“ care formează picioarele imaginii biblice din cartea Daniel 2. Aceasta descrie sistemul mondial din zilele premergătoare celei de a doua  veniri a lui Hristos: Şi după cum ai văzut picioarele şi degetele picioarelor parte de lut de olar şi parte de fier, tot aşa şi împărăţia aceasta va fi împărţită; dar va rămâne în ea ceva din tăria fierului, tocmai aşa cum ai văzut fierul amestecat cu lutul. Şi după cum degetele de la picioare erau parte de fier şi parte de lut, tot aşa şi împărăţia aceasta va fi în parte tare şi în parte plăpândă. Dacă ai văzut fierul amestecat cu lutul, înseamnă că se vor amesteca prin legături omeneşti de căsătorie, dar nu vor fi lipiţi unul de altul, după cum fierul nu se poate uni cu lutul. (Daniel 2:41-43)

Reclame