Războaie, vești de războaie… cutremure și foamete

hunger-children-300x182Atunci când a vorbit despre semnele ce vor arăta că revenirea Sa este aproape, Isus a spus:   Veţi auzi de războaie şi veşti de războaie: vedeţi să nu vă înspăimântaţi, căci toate aceste lucruri trebuie să se întâmple. Dar sfârşitul tot nu va fi atunci. Un neam se va scula împotriva altui neam, şi o împărăţie împotriva altei împărăţii; şi, pe alocuri, vor fi cutremure de pământ, foamete şi ciume. Dar toate aceste lucruri nu vor fi decât începutul durerilor. (Matei 24:6-8)  Toate acestea se desfășoară acum, în vremurile noastre? Cu siguranță.

Războaie și vești de războaie

Coreea de Nord          Dictatura îngrozitoare a lui Kim Jong‑un este de cele mai multe ori imprevizibilă, dar acum a depășit măsura! A stârnit un val de indignare la începutul lunii martie când a lansat patru rachete balistice în Marea Japoniei. A urmat un test asemănător în ziua de 20, descris ca un pas periculos înspre dezvoltarea unui nou tip de rachetă intercontinentală care poate lovi Statele Unite.

Nave americane de război, soldați și avioane de luptă efectuează exerciții militare alături de aliații din Coreea de Sud, în demersul comun de a „decapita” conducerea de la Phenian în cazul creșterii amenințărilor.  Corea de Nord a avertizat că va lansa un atac nuclear împotriva Americii, în cazul în care „un singur glonț va fi tras” . Thae Yong-ho, un fost diplomat nord‑coreean de rang înalt care a reușit să fugă cu familia sa în Corea de Sud,  în anul trecut, a afirmat deschis că țara sa parcurge ultimii pași în vederea înarmării rachetelor sale cu încărcătură nucleară și se antrenează practic pentru un război nuclear. Ca urmare a amenințărilor nord‑coreene, Secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, declara că „avem pe masă toate opțiunile”. Coreea de Nord a replicat: „Suntem gata pentru orice război dorit de SUA”. Donald Trump a spus răspicat că orice încercare de intimidare și producere a rachetelor balistice nucleare capabile să lovească SUA, constituie un motiv suficient pentru ca armata americană să declanșeze lupta împotriva unui stat fără scrupule, ce încalcă sistematic dreptul intrenațional, normele diplomatice și drepturile omului.

Iran               La o zi după ce Corea de Nord a lansat rachetele, Garda Revoluționară din Iran testa cu succes o rachetă balistică de pe o navă de război, reușind să distrugă o țintă aflată la 250 km depărtare. Exercițiul a fost privit de SUA ca o provocare directă, menit să testeze  reacția președintelui Donald Trump. Cresc tensiunile dintre SUA și Iran, mai ales în zona strâmtorii Ormuz, unde navele de luptă americane patrulează. În ianuarie, vase de război iraniene au fost avertizate că s‑au apropiat inadmisibil de navele americane ce patrulau în zonă. Aproximativ 20% din petrolul lumii tranzitează prin strâmtoarea Ormuz, cu lățimea de 40 de km în cel mai strâmt punct.

David Albright, fost inspector ONU pentru arme și expert în neproliferare nucleară, afirma că există „un risc real” ca Iranul și Coreea de Nord să fie angajate într-o cooperare nucleară ilicită.  În acest caz, nu sunt respectate condițiile acordului interimar cu Iranul în ceea ce privește programul nuclear, semnat în 2015 de administrația americană sub Barack Obama. Ministrul iranian al apărării, Hossein Dehghan, a avertizat că orice acțiune americană îndreptată asupra lor va conduce spre război: „Un asemenea război înseamnă nimicirea regimului sionist (Israel), ar antrena toată regiunea și se poate ajunge la un război mondial”.Iranul, în mod repetat, a amenințat statul Israel cu nimicirea. Pe rachetele lor este scris: „Israel trebuie să fie șters de pe fața pământului”.  A amenințat Arabia Saudită cât și o mare parte din celelalte țări din Golf.

Israel

Israel l-a avertizat pe Vladimir Putin cu privire la pericolul unui acord de colaborare cu Siria care permite Iranului „să se stabilească permanent în Siria, cu forțe terestre și navale.”  Brigada de Eliberare Golan, finanțată de Iran, declară cu mândrie că are ca scop recucerirea Înălțimilor Golan. Israel acuză Iranul că alimentează cu rachete gruparea Hezbollah din Liban și pregătește un atac intens asupra Israelului. Israel estimează că acesta deține cam 150000 de rachete, din care unele au o rază de acțiune capabilă să lovească tot teritoriul statului Israel.

Israelul a avertizat Libanul de consecințe devastatoare ale unui eventual atac al Hezbollahului, fiind vizate rețelele de energie electrică și transport libaneze. În ultima perioadă, Israelul a atacat convoaiele de arme provenite din Iran destinate grupului terorist Hezbollah și a bombardat baza militară Mazzeh, în apropiere de Damasc. Pe 17 martie, o escadrilă de avioane de luptă a atacat mai multe ținte în Siria care a replicat cu rache sol‑aer. Sistemul israelian de apărare Arrow a detectat și distrus trei rachete siriene. Ministrul israelian al apărării, Avigdor Lieberman, a amenințat că va distruge întreg sistemul sirian de apărare aerian dacă vor fi lansate rachete împotriva avioanelor israeliene care operează în Siria, împotriva Hezbollah. În urma incidentului, Rusia l‑a convocat pe ambasadorul Israelului pentru a cere o explicație cu privire la incident. Președintele sirian Bashar al‑Assad a cerut Rusiei să intervină ca Israelul să nu mai atace Siria.Toate acestea ne conduc spre  evenimentele zilelor din urmă, menționând Isaia 17:1: Prorocie împotriva Damascului. „Iată, Damascul nu va mai fi o cetate, ci va ajunge un morman de dărâmături. Aceasta ar declanșa Războiul lui Gog și Magog decris în Ezechiel 38-39, în care  Rusia, Iran și aliații lor se vor uni împotriva statului Israel, în zilele din urmă.

Între timp, trupele NATO sunt mobilizate la granițele UE, îndeosebi în Regiunea Baltică, pentru a preveni agresiunea rusă.  Mass-media chineză avertizează despre riscurile unui posibil război cu SUA, motivul fiind insulele din Marea Chinei de Sud, un factor de îngrijorare pentru Beijing. Terorismul, conflictele interne și instabilitatea politică sunt împânzite ca o plagă peste toată regiunea islamică, din Mauritania până în Afganistan, ajungând, acum, în Asia de Sud‑Est. În SUA comentatorii vorbesc de un  „nou război civil” între stânga și dreapta politică. În SUA și interiorul NATO se solicită crearea unor „unități de luptă mega‑orașe” destinate instaurării ordinii în marile orașe în cazul unor conflicte civile, revoluție sau dezastre naturale. Pe tot cuprinsul Europei exista tensiuni în creștere și conflicte între și în interiorul națiunilor din UE ca urmare a terorismului și a migrației la scară largă, în special din țările musulmane.

Foamete    Omenirea se confruntă cu una din cele mai mari crize umanitare de la înființarea Națiunilor Unite, a declarat, la 10 martie, șeful Biroului ONU pentru Operațiuni Umanitare, Stephen O’Brien, în Consiliul de Securitate.  El atenționa: „fără eforturi colective și coordonate, oamenii pur și simplu vor muri de foame… mult mai mulți vor suferi și vor muri de boli… Deja, la începutul acestui an, ne confruntăm cu cea mai mare criză umanitară de la înființarea Națiunilor Unite. Momentan, mai mult de 20 de milioane de oameni din patru țări se confruntă cu secetă și foamete”.

În Yemen, două treimi din populație – 18,8 milioane – are nevoie de ajutoare și peste șapte milioane nu știu de unde va veni următoarea masă. Este cea mai săracă țară arabă și datorită conflictelor interne, peste 48 000 de oameni au fugit din zonele de luptă doar în ultimele două luni. Conducătorii guvernului și rebelii Houthi, care controlează capitala Sanaa au împiedicat distribuire ajutoarelor alimentare numai și numai din motive politice.

Sudanul de Sud, una dintre cele mai noi națiuni a lumii, a fost devastată de un război civil vreme de trei ani. Mai mult de 7,5 milioane de oameni au nevoie de ajutor și aproximativ 3,4 milioane au fost strămutați datorită războiului. Foametea din Sudanul de Sud este creată de om. Partidele părtașe în conflict sunt părtașe și la foamete.

Un articol din The Mail on Sunday, intitulat „Vulturii Foametei”  descrie modul în care conducătorii corupți și baronii locali profită de ajutoarele umanitare. Președintele a implorat oficialii de rang înalt să returneze cele 3,2 miliarde de lire sterline furate de la statul sărăcit.

În Somalia, mai bine de jumătate de populație – 6,2 milioane – au nevoie de ajutoare umanitare și protecție, inclusiv 2,9 milioane care se află în risc de înfometare și necesită ajutor urgent pentru „salvarea și susținerea vieții”. Aproape un milion de copii sub vărsta de cinci ani, anul acesta,  vor suferi de malnutriție acută.

În nord-estul Nigeriei, de șapte ani, grupul armat Boko Haram a ucis mai mult de 20000 de oameni și a alungat 2,6 milioane din casele lor. Un coordonator al operațiunilor umanitare ONU, relata luna trecută, că malnutriția este atât de mare în această regiune, încât unii adulți sunt prea slăbiți ca să mai poată merge, iar unele comunități și-au pierdut toți pruncii.Războiul, terorismul islamic și răutatea umană au condus spre aceste dezastre. Schimbările climatice reprezintă un alt factor care contribuie la apariția perioadelor de secetă, având ca rezultat distrugerea culturilor și moartea animalelor. Seceta afectează nordul Keniei, Eritrea, Somalia, Somalia și Etiopia, micșorând debitul surselor de apă.

Între timp, continentul sud‑american trece printr-un colaps economic. Cea mai afectată este Venezuela, unde 70% din populație suferă de foame, căutând  hrană în coșurile de gunoi. Semnale alarmate arată că această criză economică va afecta și alte țări din regiune, inclusiv Brazilia și Mexic.

Cutremure

De ce „fântâni gigantice de lavă” țâșnesc deodată din unii din cei mai periculoși vulcani de pe planetă  și de ce atât de mulți vulcani latenți de multă vreme revin dintr-odată, cu putere, la viață? Erupția spectaculoasă a vulcanului Etna din Sicilia  a fost principalul „cap de afiș” în ziarele din lumea întreagă, însă e departe de a fi un fenomen sigular. Conform Volcano Discovery, 35 de vulcani majori sunt activi și alte zeci sunt pe cale să erupă. Chiar acum, ceva împige magma, roca fluidă și incandescentă, prin învelișul pământului, izucnind în mai multe puncte cheie de pe tot cuprinsul  planetei.  În data de 25  februarie, un flux constant de rocă topită a izbucnit din „Vulcanul de Foc”  aflat în Guatemala, asemenea celui din Vulcanul Kilauea, aflat în mijlocul Oceanului Pacific, la 31 decembrie.

În emisfera sudică, vulcanul din muntele indonezian Sinabung a erupt de șapte ori pe parcursul unei zile, iar între timp, în emisfera nordică, autoritățile au avertizat că patru din cei mai mari vulcani din Islanda sunt gata să erupă. Fără îndoială, cu siguranță există ceva care duce la o creștere semnificativă a activității seismice la nivel mondial.Un număr considerabil de vulcani mari din toată lumea, adormiți de  multă vreme, încep să se trezească la viață. De pildă, singurul vulcan activ din Asia de Sud aflat pe insula Barren, ce aparține de India, a început dintr-o dată să „scuipe lavă și cenușă” după 150 de ani de liniște. O mulțime de vulcani adormiți se trezesc cu zgomot și numeroși experți se întreabă ce se petrece, care să fie cauza  acestui fenomen uimitor, cu multiple manifestări comune.

Un supervulcan uriaș cunoscut sub denumirea de Campi Flegrei, aflat sub orașul italian Napoli, se află aproape de „starea critică” și în cazul unei erupții, consecințele pot fi mai mult decât catastrofale. În acest caz, milioane de oameni vor fi în pericol, cerurile din emisfera nordică pot fi acoperite de cenușă luni de zile, iar o „iarnă vulcanică” s‑ar putea declanșa în toată lumea. În aceeași situație se află un supervulcan aflat în Corea de Nord dar și vulcanii aflați de-a lungul coastei de vest a Statelor Unite. Despre acest subiect, iată o statistică interesantă. În acest secol, de la 1 ianuarie 2000 până la 1 ianuarie 2017 s-a înregistrat un total de 2697 cutremure majore. În perioada de timp dintre 1 ianuarie 1900 și 1 ianuarie 1997 au fost înregistrate doar 97 cutremure majore, deci o intensificare incredibilă care arată că planeta noastră arată semnele durerilor nașterii asemenea unei femei la care s‑a declanșat travaliul, iar contracțiile și durerea cresc în intensitate; în mod similar, planeta noastră suferă de un număr incredibil de cutremure intense și dureroase.

Pregătește-te să întâlnești pe Dumnezeul tău

Nu putem ști exact când și unde va erupe următoarea criză, însă există numeroase semne că evenimentele relatate de Isus în pasajul din Evanghelia lui Matei se precipită către noi. Cartea Apocalipsa detaliază scenariului zilelor din urmă, începând cu cei patru călăreți ai Apocalipsei (Apocalipsa 6:1-8). Ei îl vor aduce pe Anticrist, războiul, foametea și moartea vor fi pregnante în perioada cunoscută ca Necazul cel Mare, o perioadă de șapte ani, care va precede revenirea Domnului pe pământ. Când va reveni, El va pune capăt acestui veac și va domni peste un pământ reînnoit unde va fi pace și dreptate, promis de proorocii Bibliei.

Rasa umană se îndreaptă spre vremea  de necaz, un timp fără precedent în istorie. Isus a spus :Vor fi semne în soare, în lună şi în stele. Şi pe pământ va fi strâmtorare printre neamuri, care nu vor şti ce să facă la auzul urletului mării şi al valurilor; oamenii îşi vor da sufletul de groază, în aşteptarea lucrurilor care se vor întâmpla pe pământ; căci puterile cerurilor vor fi clătinate. Atunci vor vedea pe Fiul omului venind pe un nor cu putere şi slavă mare. Când vor începe să se întâmple aceste lucruri, să vă uitaţi în sus şi să vă ridicaţi capetele, pentru că izbăvirea voastră se apropie.” (Luca 21:25-28) În fața acestei realități trebuie să facem tot ceea ce putem în slujba păcii și a dreptății, ajutând pe cei aflați în nevoie și înfometați. În același timp, trebuie să recunoaștem că nu putem opri aceste evenimente care se derulează și trebuie să trăim în perspectiva avertismentului „pregă­tește-te să întâlnești pe Dumnezeul tău” (Amos 4:12). De aceea ne asigurăm că suntem mântuiți, pocăinți de păcate și ne punem încrederea în Domnul Isus Hristos. Trebuie să fim pregătiți ca, la nevoie, să suferim pentru credința noastră asemenea celorlalți oameni care, pe tot cuprinsul pământului, suferă de dragul lui Isus și spun altora că singura cale de mântuire este  credința în Domnul Isus.

Isus ne-a spus: Vegheaţi, dar, în tot timpul şi rugaţi-vă, ca să aveţi putere să scăpaţi de toate lucrurile acestea care se vor întâmpla şi să staţi în picioare înaintea Fiului omului. (Luca 21:36) Aceste cuvinte ne reamintesc că va veni o zi când Dumnezeu va lua din această lume rea pe cei care se încred în El, ca să fie cu El la Răpirea Bisericii: Căci însuşi Domnul, cu un strigăt, cu glasul unui arhanghel şi cu trâmbiţa lui Dumnezeu, Se va coborî din cer, şi întâi vor învia cei morţi în Hristos. Apoi, noi cei vii, care vom fi rămas, vom fi răpiţi toţi împreună cu ei în nori, ca să întâmpinăm pe Domnul în văzduh; şi astfel vom fi totdeauna cu Domnul. Mângâiaţi-vă, dar, unii pe alţii cu aceste cuvinte.

 

 

 

Reclame