BOMBA DATORIEI GLOBALE GATA SĂ EXPLODEZE

Potrivit Fondului Monetar Internațional, datoria la nivel mondial a crescut  spre un uluitor total general de  $. 152 trilioane. Dacă luați această sumă și o împărțiți la  cele șapte miliarde de oameni care trăiesc pe planetă, veți obține $ 21.714, pentru fiecare în parte, bărbat femeie, copil. Considerând că aveți o familie compusă din patru persoane, cota din datoria globală va fi de $86.856 .Foarte puține familii ar putea scrie astăzi un cec pentru această suma, iar noi, cei din vest, trebuie să ne amintim că trăim în una dintre cele mai bogate zone de pe glob. Având în vedere faptul că mai mult de 3 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu doi dolari pe zi sau mai puțin, adevărul este că aproximativ jumătate din planetă nu ar fi în măsură să contribuie la rambursarea  datoriei de $152 trilioane. Deci, aceștia ar trebui cu totul scoși din calcul și astfel, cota datoriei familiei tale va fi, în cele din urmă, cu mult, mult mai mare.               Desigur, rambursarea datoriei globale nu va fi repartizată pe familii. Exemplul acesta este menit să îți arate că este imposibil ca acastă datorie să fie plătită. Trăim în vremea celui mai mare balon de îndatorare din istoria omenirii, iar experții noștri financiari au ajuns să caute moduri de menținere a acestei creșteri, mai rapide decât PIB-ul global, pentru că dacă vreodată s-ar opri din creștere ar exploda și distruge întregul sistem financiar global.

Bill Gross, persoana cu una dintre cele mai strălucite minți din domeniul financiar  de pe întreaga planetă, a observat recent că „sistemul nostru financiar extrem de îndatorat este asemenea unui camion cu nitroglicerină aflat pe un drum accidentat”. Corect. Totul ar părea în regulă pentru o vreme, dar într‑o zi, într‑un moment nepotrivit ne vom izbi de ceva  imprevizibil și …BOOM! Criza financiară din 2008 a reprezentat o oportunitate de a învăța din greșelile noastre, însă am trecut peste erorile noastre și am condus mai departe mașinăria de îndatorate, sumă care a ajuns la cote nemaivazute.

În continuare, Bill Gross …„În 2017, economia mondială a creat mai mult credit în raport cu PIB față de cel de la începutul dezastrului din 2008. În S.U.A.,  creditul de $6 trilioane este  aproximativ  de 350% din PIB-ul anual și raportul este în creștere. În China, raportul s-a dublat în ultimul deceniu și a ajuns la aproape 300%. Din 2007, China a adăugat datorii în valoare de $24 trilioane  la bilanțul său. În aceeași perioadă, SUA și Europa au adăugat câte $12 trilioane fiecare.

În Statele Unite, mai mult de $9 trilioane au fost adăugați la datoria națională pe parcursul administrației Obama. Dacă nu am fi luat mai mult de $9 trilioane pentru consum, am fi ajuns în prezent  în toiul unei crize economice epice. În loc de a trece printr-o perioadă mai grea, însă mai scurtă, am vândut generațiile viitoare de americani ca sclavi ai datoriilor și cu siguranță, într‑o zi, vor privi înapoi cu mânie, blestemând ceea ce le-am făcut.

Mulți cred că, spre deosebire de Obama, Donald Trump poate face o situația economică mai bună pe termen scurt, însă, oare, va reuși? Are de gând să împrumute alte $9 trilioane? Pentru a face acest lucru, ar trebui să ridice plafonul datoriei Trezoreriei SUA sau va rămâne foarte repede fără bani. În cazul în care plafonul datoriei nu este ridicat, aceasta va însemna aproape sigur că este iminentă o criză politică majoră și o recesiune economică gravă. Dar, în cazul în care plafonul datoriei este ridicat, aceasta va insemna ca Donald Trump si republicanii din Congres devin de bunăvoie complici la distrugerea pe termen lung a viitorului economic al Americii.Când te  îndatorezi, apar consecințe. Iar atunci când cea mai mare bulă a datoriilor din istoria omenirii  explodează în cele din urmă, consecințele devin extrem de grave. Cel mai bun lucru pe care liderii noștri îl pot face acum este de a menține bula în viață  cât mai mult posibil, pentru că ceea ce urmează după spargerea balonului  va fi absolut de neconceput”.

Reclame