Africa de vest este înghițită de ape

Valurile mareice ale Oceanului Atlantic ce lovesc coastele nord-vestice ale Africii – în mod special Togo, Ghana, Mauritania – distrug pescării, case și școli, adică un mod de viață. Fuvemeh, o comunitate de 2.500 de persoane, cu o economie prosperă ce cuprinde plantații de nucă de cocos și ferme piscicole, se află acum sub ape.Neputincioși, sătenii au privit cum oceanul le înghite munca de o viață; oamenii se îndreaptă cum spre orașe.

Fuvemeh este una dintre miile de localități de pe coasta de vest a Africii  Subsahariene afectate de inundații pe o distanță mai mare de 6000 km din Mauritania până în Camerun. Stimulate de încălzirea globală, mareele din ce în ce mai puternice erodează zone întinse de coastă, în unele locuri ajungând la aproape 30 de metri în fiecare an.Zone întinse din Lagos, cel mai mare oraș din Nigeria – cea mai populată țară din Africa și a șaptea cea mai populată țară din lume – cât și  Accra , capitala Ghanei, sunt inundate în fiecare an în timpul sezonului ploios.

În general, activitatea econo­mică și infrastructura  socială a Africii de nord-vest, se află situată în zonele de coastă. Kwasi Addo, profesor la Universitatea din Ghana, Depar­tamentul de Științe Marine și Pescuit, a declarat: „Pe măsură ce nivelul apelor continuă să crească, sunt amenințate însăși existența noastră și sursa noastră de  venit… Stăm pe o bombă cu ceas”.

 

 

Reclame